Rodina Jana Antonína Bati z Brazílie tráví advent v zámku Napajedla

Zámek Napajedla hostí od soboty významnou návštěvu. Do historického barokního sídla zavítali potomci Jana Antonína Bati z Brazílie, kteří zde tráví adventní čas. Všichni členové rodiny jsou ubytovaní v nových zámeckých pokojích, které byly na podzim znovu obnoveny ve třetím nadzemním podlaží pravého křídla.

Rodina do zámku v Napajedlech, který v minulosti vlastnil i Jan Antonín Baťa, zavítala po 14 měsících. Loni se zde účastnili oslav svatého Václava a také se na jejich počest konal večer inspirovaný třicátými lety minulého století, při němž celá společnost zavzpomínala na podnikatelský odkaz jejich dědečka - Jana Antonína Bati. „Od té doby se v zámku udělalo kus práce, kromě obnovy několika historických částí, jsme zprovoznili apartmány, v přízemí levého křídla zámku našel své zázemí J. A . Golf Club, kde se kromě klubovny nachází také golfový trenažér a další prostory,“ řekla manažerka zámku Petra Psotková.

Vnučka Jana Antonína Bati Dolores L. Bata zavítala na Zlínsko se svými dětmi a dalšími příbuznými. Na zámku stráví téměř týden. Jednotliví členové rodiny jsou ubytování ve svých pokojích, neboť některé z pokojů nesou právě jejich jména – Dolores, Ljubislav a Nelson. V letošním roce při návštěvě  nechybí ani mladší členové rodiny Baťů  Guiomar a Bruno. Během celé návštěvy hovoří s majiteli zámku, paní Evou Gajdošík a jejím manželem Stanislavem, o odkazu jejich dědečka – známého světového podnikatele. „Celá návštěva je nesena v přátelském duchu a rodina Baťů společně s představiteli zámku Napajedla plánují řadu společných aktivit, které by měly ještě více odhalit veřejnosti odkaz Jana Antonína Bati. Rádi bychom jeho odkaz v zámku ještě více rozvinuli. V současnosti renovujeme také prostory, kde měl J. A. Baťa bar a přijímal v něm své návštěvy. V příštím roce ale chceme v zámku vybudovat stálou expozici, v níž stále opomíjený Jan Antonín Baťa nalezne své čestné místo. Máme řadu společných plánů, které chceme v následujících měsících uskutečnit a věříme, že se nám společnými silami podaří prezentovat veřejnosti ještě více „batismus“ jako takový, ale zároveň osobnost J.A. Bati,“ dodala manažerka zámku Petra Psotková.

Zámek Napajedla pochází z druhé poloviny 18. století. Jde o šlechtické sídlo ve stylu pozdně francouzského baroka. Autorem je brněnský architekt František Antonín Grimm, který projektoval i zámky v Bystřici pod Hostýnem a Vizovicích. Oproti nim je napajedelský zámek mohutnější a má velkoryseji řešené vnitřní prostory. Na třech podlažích bylo vedle zázemí přes padesát obytných místností. Stavbu obklopuje desetihektarový park v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a romantickým rybníčkem s lekníny.

Zámek vlastnili rozličné šlechtické rody, krátkou dobu také Jan Antonín Baťa. Po roce 1945 připadl podniku Fatra Napajedla. Od roku 2000 ho Fatra občas využívala k reprezentačním účelům - budova tedy nebyla nikdy přístupná „běžné" veřejnosti, na druhou stranu však byla vcelku dobře udržovaná. Před časem se společnost zámek rozhodla prodat. Odkoupila ho místní podnikatelka Eva Gajdošík.

Letos se zámek poprvé ve své historii plně otevřel veřejnosti. Kromě prohlídkových okruhů jsou v něm přístupné stálé expozice, zámecká kavárna nebo ubytování. V zámku se konají také svatby a svatební hostiny, v reprezentativních prostorách se konají nejrůznější akce – koncerty, degustace vín, firemní akce či kongresy.

Novinkou zámku je také Moravský kulinářský institut, který nabízí veřejnosti řadu zajímavých kurzů vaření. Ty jsou určeny pro laiky i profesionály. Pod vedením zkušených kuchařů a odborníků v gastronomii se můžete naučit vařit tradiční moravská jídla, objevit kouzlo zahraničních gastronomií nebo proniknout do tajů kuchařského umění včetně zdobení jídel nebo netradičního pečení. Informace o kurzech naleznou zájemci na www.mokul.cz.

V zahradě zámku si lidé mohou zahrát golf na chipping and putting greenu a také je zde tréninkový driving range s deseti odpališti a nakloněnou rovinou. Zakládaný J. A. Golf Club naleznul prostory v zámeckém parku i uvnitř zámku, kde funguje golfový trenažér Full Swing s nejnovějšími verzemi software E6 a LS3. Více na www.jabatagolfclub.cz.

Informace o zámku a připravovaných programech jsou na www.zameknapajedla.cz.