Zámek Napajedla ožije vánočním jarmarkem

Tradičním Vánočním jarmarkem ožije v neděli 11. prosince areál zámku v Napajedlech na Zlínsku. Lidé se mohou těšit na prodejce tradičních výrobků nebo řemeslníky. Pro děti budou připraveny tvůrčí dílničky. V zámecké kavárně se budou podávat speciality ze zámecké kuchyně, horké svařené víno, punč nebo bylinkové čaje.  Odpoledne jsou na programu netradiční komentované prohlídky historických komnat, v nichž vánoční atmosféru zpříjemní Divadlo Variace z Otrokovic. 

Jarmark propukne v zámku v 10 hodin a potrvá až do 16 hodin. Mladí herci se lidem představí každou celou hodinu od 13 do 16 hodin. Na bežnou prohlídku se ale lidé mohou vydat už v 10, 11 či ve 12 hodin. „Celý zámek bude lidem přístupný až do 18. hodiny. Do té doby je přístupná zámecká kavárna, Galerie vín a obrazů či stálé expozice,“ přiblížila manažerka zámku Petra Psotková.
 
Na jarmarku se očekává účast až čtyř desítek prodejců a řemeslníků. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky řezbářů, perníkářek, výroby svíček nebo výroby ozdob pomocí ruční práce člunkem. „Na stáncích budou k prodeji nejrůznější vánoční ozdoby, dekorace, ručně foukané vánoční baňky nebo ozdoby z vizovického pečiva či kukuřičného šustí. Nebude chybět občerstvení – jako je horký domácí mošt nebo pečené kaštany a trdelníky,“ řekla manažerka zámku Petra Psotková.
 
V andělské dílničce si děti vyrobí nejrůznější dekorace nebo nahlédnou pod ruce řemeslnic, které je naučí svému umění. Dílničky budou umístěné v těsné blízkosti kavárny tak, aby si rodiče během jarmarku mohli pochutnat na domácích specialitách a děti se tak na chvíli zabavily.
 
Zámek je otevřený denně kromě pondělí, od 10 do 18 hodin. Novinkou je Galerie vín a obrazů, která se otevřela minulou sobotu v zámeckém sklepě. Prodejní výstava představuje díla výtvarníka Bořivoje Pejchala. Obrazy doplňuje ochutnávka vín Víta Dočkala, vinařství Nad sklepy z Bulhar. Lidé tak při každé prohlídce obrazů mohou ochutnávat vybraná vína. Výstava je přístupná denně kromě pondělí až do 31. března, vždy od 10 do 18 hodin. Vstupenky do galerie včetně konzumace lze zakoupit na 30 minut za 75 korun nebo na hodinu za 150 korun.
 
Na zámku si lze kromě prohlídky historických sálů užít i další výstavy. Denně, kromě pondělí, je otevřena výstava Afrika – legendy a mystéria…, dále pak expozice historických kočárků. Během návštěvy zámku si lidé mohou posedět také v zámecké kavárně, kde se podávají zámecké speciality, vánoční punch, svařené víno, lahodná káva či čaj.
 
V pátek 9. prosince se v zámku uskuteční Toskánský večer, při němž si lidé pochutnají na specialitách z nejhezčího regionu Itálie. „Milovníci lahodných italských pokrmů se mohou těšit na ochutnávku toskánských vín, olivových olejů a typických delikates připravených od toskánského kuchaře Lorenza Casiniho,“ přiblížila Petra Psotková. Atmosféru lidem zpříjemní záběry fotek romantického Toskánska a příjemné vyprávění o tomto nádherném místě v Itálii. Večerem bude provázet Renata Kostelniková, která již dvanáct let žije na toskánském venkově. Počet míst je omezený, proto je nutné se na degustaci co nejdříve přihlásit a rezervovat si tak místa. Rezervační formulářnaleznou zájemci na www.zameknapajedla.cz.
V zámku můžete poznat také pohodu a komfort zámeckého ubytování. Pokoje pro ubytování jsou vybudovány ve druhém patře zámku, přesně v místech, kde v minulosti bývaly pokoje šlechty. V zámeckých apartmánech se snoubí historie se současností. V zámeckých komnatách tak hosté naleznou vytoužený klid a komfort. Zámecké pokoje jsou zařízeny v shabby chic stylu, který kombinuje nové se starým, dává starým předmětům novou funkci a zároveň uplatňuje jemné a romantické linie. Pokoje navrhuje majitelka zámku paní Eva Gajdošík, která je přesvědčena, že pro vytvoření příjemného prostředí nejsou důležité jen ty nejdražší kousky nábytku či zařízení. Více na www.evagajdosik.cz.
 
Novinkou zámku je také Moravský kulinářský institut, který nabízí veřejnosti řadu zajímavých kurzů vaření. Ty jsou určeny pro laiky i profesionály. Pod vedením zkušených kuchařů a odborníků v gastronomii se můžete naučit vařit tradiční moravská jídla, objevit kouzlo zahraničních gastronomií nebo proniknout do tajů kuchařského umění včetně zdobení jídel nebo netradičního pečení. Informace o kurzech naleznou zájemci na www.mokul.cz.
 
V zahradě zámku si lidé mohou zahrát golf na chipping and putting greenu a také je zde tréninkový driving range s deseti odpališti a nakloněnou rovinou. Zakládaný J. A. Golf Club naleznul prostory v zámeckém parku i uvnitř zámku, kde funguje golfový trenažér Full Swing s nejnovějšími verzemi software E6 a LS3. Více na www.jabatagolfclub.cz.
 

Informace o zámku a připravovaných programech jsou na www.zameknapajedla.cz