Zámek Napajedla získal dotaci na studii obnovy a restaurování

Zámek Napajedla získal od Zlínského kraje dotaci ve výši 100 tisíc korun. Peníze slouží k vypracování architektonické studie obnovy a restaurování části zámku, která je nutná pro další vývoj rozsáhlé rekonstrukce historického barokního sídla.

„Tato částka je pro nás velmi významná. Díky této dotaci budeme moci urychlit další etapy rozsáhlých oprav, které postupně realizujeme ve všech částech zámku,“ řekla manažerka zámku Petra Psotková. Příspěvek získal zámek z Fondu kultury Zlínského kraje.

Vypracování studie, jejíž obsahem je například obnova historických sálů z dob hrabat na zámku či obnova prostor z doby baťovské, kdy zámek vlastnila firma Baťa za doby  Jana Antonína Bati, přijde jen v této fázi na téměř 200 tisíc korun.

Zámek Napajedla se letos poprvé otevřel široké veřejnosti. Lidé si v něm mohli prohlédnout historické komnaty nebo dvě stálé výstavy, které se konají v přízemí zámku. Současně byla otevřena zámecká kavárna a restaurace. Zakládaný Golfový klub Jana Antonína Bati naleznul prostory v zámeckém parku i uvnitř zámku, kde funguje golfový trenažér Full Swing s nejnovějšími verzemi software E6 a LS3. Od podzimu jsou novinkou komfortně zařízené zámecké komnaty, v nichž se lze ubytovat a strávit tak na zámku romantické a neopakovatelné chvíle. Sídlo v zámku nalezl také Moravský kulinářský institut, který nabízí řadu zajímavých kurzů vaření pro profesionální i amatérské kuchaře. Zámek pořádá spoustu akcí pro veřejnost. V nadcházejících dnech 19. – 20. listopadu to je Víkend aranžií, následně Advent na zámku.